Το 1ο ΓΕΛ Άργους συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία με την ονομασία MyHometown (Η πόλη μου).

Η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα, είναι ένας οργανισμός που έχει ως στόχο την ενίσχυση και την προώθηση της διδασκαλίας, της έρευνας και της μνήμης σχετικά με το Ολοκαύτωμα, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία κυβερνήσεων, ειδικών μελετητών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας στον εν λόγω οργανισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο για το έτος 2024και σε συνεργασία με το UCL Centre for Holocaust Education, η IHRA κάλεσε τα σχολεία των 35 χωρών-μελών της να συμμετάσχουν σε μία διεθνή πρωτοβουλία με την ονομασία MyHometown (Η πόλη μου).

Το 1ο ΓΕΛ Άργους αποφάσισε να συμμετέχει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου τμήματος της Α΄ Λυκείου , σε συνεργασία με τη Διευθύντρια Λένα Παπαθανασίου και υπό την εποπτεία -καθοδήγηση  της φιλολόγου  Μπουλμέτη Άννας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας οδηγήθηκαν να εξερευνήσουν τόπους όχι μακριά από το σπίτι ή το σχολείο τους που να συνδέονται με το Ολοκαύτωμα(π.χ. αναφορικά με θύματα, επιζήσαντες ή ανθρώπους που συνέβαλαν στη διάσωση όσων κινδύνευσαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος)

 Κατά τη διάρκεια της έρευνας ανακάλυψαν ότι στο αγρόκτημα  της οικογένειας Τσιαπούρη, έξω από την πόλη του Άργους , πέντε άνθρωποι που δήλωναν πρόσφυγες,  ήταν οικογένεια Εβραίων, που δραπέτευσαν από τη Θεσσαλονίκη για να σωθούν και βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι τους .

Καθηλωτική η κατάθεση των αναμνήσεων, μιας ζωής και ενός κόσμου, όπως  ξεδιπλώθηκαν μέσα από τη συνέντευξη που πήραν οι μαθητές μας από τον  κ. Σωτήρη Κωτσοβό  δικηγόρο παρ’ Εφέταις της πόλης μας και γιο της 19χρονης τότε Μαρίας Κωτσοβού κόρης του  «Αγαπητού μας σωτήρα», όπως τον  έλεγαν κάθε φορά που επικοινωνούσε η οικογένεια Σεφιχά, Ηλία Τσαπούρη.

Ιστορικά γεγονότα και κοινωνικές αλλαγές συγκλόνισαν τους μαθητές μας  σχετικά με τα αξιακά συστήματα στα οποία βασίστηκαν άλλοι άνθρωποι –με διαφορετικές  θρησκείες,  οικογένειες και γεω-κοινωνικά περιβάλλοντα -στο παρελθόν, δίνοντάς σε όλους μας τη δυνατότητα, να αντιληφθούμε τις νοοτροπίες στα ιδιαίτερα ιστορικά τους συμφραζόμενα.

Αντιλήφθηκαν ότι οι αξίες μπορεί να αλλάζουν, αλλά είναι σχετικά σταθερές στην πορεία του χρόνου

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σωτήρη Κωτσοβό γιατί ενδυνάμωσε στους μαθητές μας  το αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους Εβραίους συμπολίτες και τους έκανε να φωνάξουν ένα ηχηρό «Ποτέ ξανά»!

Η Διευθύντρια

Παπαθανασίου Ελένη

Οικονομολόγος ΠΕ80