Σημαντική διάκριση μαθητή του 1ου Λυκείου Άργους στην Α΄ φάση των Πανελληνίων Αγώνων Σχολικού Κλασικού Αθλητισμού

Σημαντική διάκριση  μαθητή του 1ου Λυκείου Άργους  στην Α΄ φάση  των Πανελληνίων Αγώνων Σχολικού Κλασικού Αθλητισμού

Οι μαθητές του σχολείου μας: Γεωργαντάς Δ., Καλατζή Ελ., Καλόγηρος Δ., Καλογήρου Π.,Κοσμά Μ.Αικ., Μήτσουλα Ζαφ. και Μουζακιώτης Α. συμμετείχαν στην Α΄ φάση  των Πανελληνίων Αγώνων Σχολικού Κλασικού Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκαν  την Τρίτη στο ΔΑΚ Άργους.

Ο μαθητής Καλόγηρος Δ. στο αγώνισμα των 100μ. κατάφερε με την επίδοσή του να πιάσει το χρονικό όριο και να προκριθεί στη β φάση των αγώνων που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα 9-4-25.

Συγχαίρουμε τον παραπάνω αθλητή -μαθητή, για την σημαντική διάκριση του, τον προπονητή του, αλλά και τους γονείς του για την συμβολή τους, στην εξέλιξη του παιδιού τους.

Τέλος θέλω να συγχαρώ και όλους όσους συμμετείχαν, στους αγώνες αυτούς, αναδεικνύοντας έτσι την έννοια της συμμετοχικότητας.

Σας συγχαίρω όλους εσάς παιδιά μου, είμαστε περήφανοι για σας!!!

Η Διευθύντρια

Λένα Παπαθανασίου

Οικονομολόγος ΠΕ80

 

Αξέχαστη για τους μαθητές του 1ου Λυκείου Άργους η εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Το 1ο Γενικό Λύκειο Άργους ως μέλος του Δικτύου Βιώσιμων Πόλεων από το 2022, συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο Πρόγραμμα που οργανώνει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη μια ιστορική συνύπαρξη: Έλληνες της Πόλης – Πολίτες της Οικουμένης». Στο πλαίσιο του προγράμματος τα σχολεία του δικτύου εκπονούν περιβαλλοντικά προγράμματα τα οποία και παρουσιάζουν στο συνέδριο που έχει οριστεί να γίνεται στο τέλος της χρονιάς στην Κωνσταντινούπολη στο Ζωγράφειο Λύκειο υπό την αιγίδα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Το σχολείο μας συμμετείχε με το σχολικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Το Νερό αποκαλύπτεται: Η Γένεσις και η Νέμεσις του Κύκλου του Νερού» με συντονίστρια εκπαιδευτικό την φιλόλογο  κ. Γρηγοροπούλου Χριστίνα.

Δυστυχώς οι υποδομές του ελληνικού Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη  και ο πεπερασμένος χρόνος του συνεδρίου, δεν επιτρέπουν να παρουσιαστούν τα προγράμματα όλων των σχολείων. Επιλέγονται κάθε φορά κάποια προγράμματα από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά ακόμη και αυτά δεν είναι δυνατόν να τα παρακολουθήσουν στο σύνολό τους οι μαθητές-σύνεδροι καθώς ο χώρος του Ζωγράφειου Λυκείου δεν μπορεί να φιλοξενήσει 3.500 Έλληνες μαθητές ταυτόχρονα.

Στο πιθανό ερώτημα ποια είναι υπό αυτές τις συνθήκες η σημασία αυτού του συνεδρίου, μία είναι η απάντηση: πρόκειται για ένα μαθητικό συνέδριο εξαιρετικής βαρύτητας και αξίας, γεγονός που καταδεικνύεται αφενός από την στήριξή του από το Υπουργείο Παιδείας και το Πατριαρχείο και αφετέρου από την στήριξή του από τους γονείς και τους μαθητές που όχι μόνο δεν αποθαρρύνθηκαν από τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα στην Τουρκία, αλλά με υπερηφάνεια και συγκίνηση μας εμπιστεύθηκαν παιδιά τους.

Και έπραξαν σωστά. Γιατί αντιλήφθηκαν την ουσία αυτής της συλλογικής προσπάθειας και της τεράστιας κινητοποίησης των ελληνικών σχολείων από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη. Η σημειολογία του συνεδρίου είναι εκρηκτική. 300 Ελληνικά Σχολεία – 3500 χιλιάδες Έλληνες μαθητές ήταν εκεί. Δήλωσαν και διαδήλωσαν την ακλόνητη στήριξή τους στο μοναδικό και πιο ιστορικό λύκειο της Πόλης. Παρακολούθησαν με γνήσια ευλάβεια – πολλοί από αυτούς μέσα στη βροχή – τους τέταρτους Χαιρετισμούς στην Παναγία, χοροστατούντος του Πατριάρχη, που καλωσόρισε τους μαθητές και τους ευλόγησε με την Πατριαρχική ευχή. Τους μαθητές τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο Έλληνας Πρέσβης και ο Έλληνας υφυπουργός των Εξωτερικών.

Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν τα πιο σημαντικά μνημεία της ελληνικής τους κληρονομιάς. Γεύτηκαν και ανακατεύτηκαν στην Πόλη των Θαυμάτων. Στην Πόλη που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, που έχει τον τρόπο να φιλοξενεί εδώ και αιώνες ανθρώπους αλλόθρησκους και αλλοεθνείς. Και μέσα στην πίεση των καιρών αυτή η Πόλη όχι μόνο δεν έχασε το ελληνικό της χρώμα αλλά το προβάλλει και το ενισχύει – έστω και ιδιοτελώς – γιατί είναι φανερό πια ότι είναι ότι πιο αυθεντικό διαθέτει.

Εικόνες, χρώματα, γεύσεις και αρώματα διαπλάθουν και στεριώνουν την θρησκευτική και την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων μαθητών. Δίνουν υπόσταση σε ένα σωρό πράγματα που τους διδάσκουμε στο σχολείο, ανοίγουν το μυαλό και δίνουν υπόσταση στην φαντασία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα των όσων ζήσαμε αυτές της ημέρες του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου στην Πόλη, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδας, για την έμπρακτη στήριξή του στους μαθητές του σχολείου μας. Παράλληλα ευχαριστούμε τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας για την στήριξη και  άριστη συνεργασία που είχαμε σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Από καρδιάς ευχαριστούμε τους γονείς που ήταν πάντα πλάι μας σε όλη τη διαδρομή και κυρίως τους μαθητές μας για το υψηλό ήθος και την άψογη συμπεριφορά τους.

Η Διευθύντρια

Παπαθανασίου Ελένη

Οικονομολόγος ΠΕ80

Προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών/σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ακαδημαϊκού Έτους 2025-2026

9ΓΤ346ΝΚΠΔ-8ΥΖ

Ο μήνας της Γαλλοφωνίας γιορτάστηκε στο 1ο Λύκειο Άργους

Στα πλαίσια του εορτασμού του Μάρτη ως μήνα της Γαλλοφωνίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι γαλλόφωνοι όλου του κόσμου διοργανώνουν εκδηλώσεις για τη γλώσσα που ενώνει.

Το 1926 γεννήθηκε η ιδέα της θεσμοθέτησης της Γαλλοφωνίας από συγγραφείς, ενώ επίσημα ιδρύθηκε το 1960. Το όραμα ήταν να χτιστούν γέφυρες μεταξύ των λαών και  ένας δημόσιος χώρος διαλόγου και αλληλεγγύης μεταξύ  διαφόρων πολιτισμών.

Η γιορτή της Γαλλοφωνίας είναι αφιερωμένη  στη Γαλλική γλώσσα, η οποία αποτελεί  την κοινή συνισταμένη 300 εκατομμυρίων εκ γενετής γαλλόφωνων και περίπου  800 εκατομμυρίων που τη μιλούν, ανεξάρτητα από το αν ζουν  στα 68 κράτη-μέλη  της Διεθνούς Οργάνωσης, της οποίας  η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος από το 2006.

Η χαρά της συμμετοχής σε κάτι παγκόσμιο προϋποθέτει τη συναίσθηση του κάθε ατόμου ότι ανήκει σε μια ίδια αλληλέγγυα κοινότητα, ότι μοιράζεται τις αξίες της, πέρα από υπηκοότητες, σύνορα, θρησκείες και κουλτούρες.

Με κοινό τόπο τη γλώσσα μεταφέρονται παντού στον κόσμο μηνύματα οικουμενικότητας και δημοκρατίας, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο  την ευτυχία του και την πίστη  στις δυνατότητές του.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Γαλλοφωνίας, οι μαθητές/τριες της Α και Β τάξης του 1ου Λυκείου , στο μάθημα των γαλλικών, συνειδητοποίησαν τα οφέλη της εκμάθησης της γαλλικής ως ξένης γλώσσας και έφτιαξαν κρέπες στην τάξη τους  με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού της Γαλλικής Γλώσσας Κάβουρα Νατάσσας τις οποίες απόλαυσαν ιδιαίτερα και τις οποίες στη συνέχεια προσέφεραν στους συμμαθητές τους και στη Διευθύντρια.

 

Η Διευθύντρια

Λένα Παπαθανασίου

Οικονομολόγος ΠΕ80

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ PISA 2025 – BINTEO

iep.edu.gr/pisa/images/video/PISA_promo.mp4

Ενημέρωση για την έκδοση προκήρυξης διαγωνισμού για την εισαγωγή υποψηφίων στις σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ακαδημαϊκού έτους 2025-2026

ΨΔΚ046ΝΚΠΔ-ΡΛΠ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Ενημέρωση για τροποποίηση στην Υπουργική Απόφαση για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ

ΕΞΕ - 23027 - 2025 - Ενημέρωση για τροποποίηση στην Υπουργική Απόφαση για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ 2025

2025_02_21_Φ251_20360 _Α5_ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΣ ΕΛΑΣ 2025_ΑΔΑ Ψ6Ω846ΝΚΠΔ-6Γ9

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Α΄ και Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Α' κ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 2024-25

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Αξιολόγηση Προσφορών εκπαιδευτικής εκδρομής (1)